31 lipca 2016

Awokado



Daje wiele kulinarnych możliwości. Można je przyrządzić w wersji na ostro jako guacamole, na słodko w musie owocowym lub na słono w postaci pasty do kanapek. Wielkości zaciśniętej pięści, najczęściej w brązowej, chropowatej skórce z olbrzymią pestką w środku. O czym mowa? O awokado, który był bohaterem poprzedniego posta! Nawet nie ważcie się mówić, że nie znacie tego wspaniałego, przepełnionego minerałami i witaminami owocu, bo Wam po prostu nie uwierzę. 

Jednak jeśli należycie do grona tych, którzy owoc znają, lub nie wiedzieli dotej pory o tym, że awokado to tak naprawdę owoc, a nie warzywko, to dziś dowiecie się dużo przydatnych informacji, które skłonią Was do spróbowania go! Jestem pewna, że już jesteście zaciekawieni, dlatego nie będę zbędnie przedłużać i do dzieła :) 









Na co zwrócić uwagę kupując awokado?

Może na wstępie powiem Wam krótko o tym, jak taki owoc kupić, by nie wydać pieniędzy na darmo. Otóż podczas, kiedy robimy zakupy, powinniśmy przede wszystkim kierować się miękkością. Bierzemy je w dłoś i lekko ściskamy. Jeśli pod wpływem naszego nacisku, skórka się wgniata, ale nie pęka, oznacza to tyle, że śmiało możemy wrzucać je do koszyka z resztą produktów. Zbyt twardy może okazać się niedojrzałym okazem, a z kolei ten za miękki będzie po prostu nie świeży. 

Jak obrać awokado?

Zanim w ogóle zaczniemy próbować go w smaku i przyrządzać na różne sposoby, to trzeba wiedzieć, jak się do tego zabrać. Owoc na początku, co powinno być oczywistą sprawą, myjemy dokładnie pod bierzącą wodą, a następnie nacinamy je wzdłuż, na głębokość, na jaką nam pozwala pestka zawarta w środku. Następnie chwytamy owoc w dłonie i przekręcamy obie połówki w przeciwnych kierunkach. W celu usunięcia pestki możemy wbić w nią nóż i przekręcić o 180° lub lekko ją podważyć i wyciągnąć. 

Jak przechowywać Awokado?

Po zakupieniu, owoc należy trzymać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Natomiast zaraz po obraniu, kiedy nie mamy w zamiarze zjeść go całego na raz, z jednej połówki nie usuwamy pestki, co zapobiegnie czarnieniu i wkładamy do lodówki. 

Sześć razy TAK dla awokado!

1. Dostarcza ogromne ilości kwasu foliowego.
Badania pokazują, że ludzie, którzy w swojej diecie uwzględniają dużo kwasu foliowego, znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru – niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych, w związku z czym zalecany jest przede wszystkim dla kobiet w ciąży lub starającej się o potomstwo. Jego wysokie spożycie wiąże się także ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca oraz jego chorób.

2. Lepsza wchłanialność składników odżywczych.
Badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado. Łączenie tego owocu w sałatkach warzywnych lub owocowych pozwala nam na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy, np. likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi.

3. Doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza .
Naukowcy twierdzą, że glutation jest ważny w profilaktyce antynowotworowej. Spowalnia on proces starzenia oraz neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.

4. Zawiera błonnik.
Rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej. Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

5. Awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości).
Oprócz skarbca witaminy E, znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K oraz H.

6. Z substancji mineralnych zawiera wapń, fosfor i nawet o 35% więcej potasu niż w popularnym i dobrze nam znanym bananie, który uważany jest za skarbnicę tego minerału.


Jeśli nadal nie jesteście przekonani do awokado, to wierzcie mi, w następnym poście przepadniecie, tak jak to było ze mną! Przepisy na przeróżne słodkości już wkrótce na naszym blogu.
Tym czasem napiszcie śmiało jak podobał Wam się post i czy już macie za sobą swój pierwszy raz z awokado :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz