23 stycznia 2016

Fasolowe brownie + przepis na fit nutelle!


 Witam was kochani !

Ostatnio dużo z was pytało mnie na asku i instagramie o przepis na fasolowe brownie, które często gości w moim jadłospisie :) Dorwałam w sklepie kilka super foremek do pieczenia, to teraz eksperymentuje hehe! Jednak dotychczas moim najlepszym wypiekiem jest własnie BROWNIE ♥ które śmiało mogę nazwać również potreningowym! A to wszystko za sprawą tajemnego składnika, który podnosi ilość białka naszego wypieku. Tak, mowa tu o odżywce białkowej, którą można oczywiście pominąć, ale według mnie to dzięki niej brownie ma tak wyrazisty i słodki smak! No to bez przedłużania, bierzcie kartkę, długopis i zapisujcie listę składników, bo to brownie musi spróbować każdy !!

Przepis (wychodzi 8 porcji):
  • puszka fasoli czerwonej
  • 100 g banana
  • 2 jajka
  • 20 g kakao
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 20 g miodu
  • stewia
  • szczypta cynamonu
  • aromat waniliowy
  • 40 g odżywki białkowej (można pominąć) 
Fasolę płuczemy na sitku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z fasolą, i pozostałymi składnikami. Blendujemy wszystko na gładką masę i wykładamy do foremki sylikonowej, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35minut w 180* :) Smacznego!
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 105 kcal
B: 9 g T: 3 g W: 8,5 g

Nasze brownie możemy traktowac również jako dodatek do posiłku ! Zapraszam na dawkę inspiracji z mojego instagrama! :)


Waniliowa kasza jaglana z jogurtem i fasolowym brownie


Brownie przekładane ricottą i bananem, podane z jogurtem i borówkami


A teraz mały bonusik !! Podzielę się z wami swoją nową miłością, która zwie się FIT NUTELLA
Tak naprawdę nie ma nic prostszego! Wystarczy zblendować awokado, kakao, miód i stewie! A proporcje składników zależą od wielkości awokado. Jeśli jest ono takie mniejsze to dodaje 2 czubate łyżki kakaa, łyżkę miodu i dosładzam stewią w zależności jak bardzo chcę słodką nutelle :) To teraz pytanie do czego jej używać? O JEJU! DO WSZYSTKIEGO! Ja dodaję ją do owsianki, smaruje omlety, placuszki, nawet kanapki do szkoły! Jest to świetny sposób na przemycenie czegoś wartościowego do diety, w tym przypadku awokado! A warto...
Warto bo...

  • ma 35% więcej potasu niż banany 
  • bogate w witaminy B, E i K
  • ma szerokie właściwości przeciwzapalne
  • cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic) 
  • ma wysoką zawartość kwasu oleinowego – pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
  • dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru – niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca.
  • badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado). 
  • doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
  • witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca 
  • zawiera błonnik – w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu). Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

No to kolejna dawka inspiracji!



omlet z młodym jęczmieniem i fit nutellą



pancakes przekładane fit nutellą, bananem, polane jogurtem białkowym


waniliowa kasza jaglana z suszonymi śliwkami, bananem, fit nutella i kokosem 

/Andzia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz