Witam was kochani !
Ostatnio dużo z was pytało mnie na asku i instagramie o przepis na fasolowe brownie, które często gości w moim jadłospisie :) Dorwałam w sklepie kilka super foremek do pieczenia, to teraz eksperymentuje hehe! Jednak dotychczas moim najlepszym wypiekiem jest własnie BROWNIE ♥ które śmiało mogę nazwać również potreningowym! A to wszystko za sprawą tajemnego składnika, który podnosi ilość białka naszego wypieku. Tak, mowa tu o odżywce białkowej, którą można oczywiście pominąć, ale według mnie to dzięki niej brownie ma tak wyrazisty i słodki smak! No to bez przedłużania, bierzcie kartkę, długopis i zapisujcie listę składników, bo to brownie musi spróbować każdy !!
Przepis (wychodzi 8 porcji):
- puszka fasoli czerwonej
- 100 g banana
- 2 jajka
- 20 g kakao
- 25 g gorzkiej czekolady
- 20 g miodu
- stewia
- szczypta cynamonu
- aromat waniliowy
- 40 g odżywki białkowej (można pominąć)
Fasolę płuczemy na sitku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z fasolą, i pozostałymi składnikami. Blendujemy wszystko na gładką masę i wykładamy do foremki sylikonowej, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35minut w 180* :) Smacznego!
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 105 kcal
B: 9 g T: 3 g W: 8,5 g
Nasze brownie możemy traktowac również jako dodatek do posiłku ! Zapraszam na dawkę inspiracji z mojego instagrama! :)
Waniliowa kasza jaglana z jogurtem i fasolowym brownie
Brownie przekładane ricottą i bananem, podane z jogurtem i borówkami
A teraz mały bonusik !! Podzielę się z wami swoją nową miłością, która zwie się FIT NUTELLA ♥
Tak naprawdę nie ma nic prostszego! Wystarczy zblendować awokado, kakao, miód i stewie! A proporcje składników zależą od wielkości awokado. Jeśli jest ono takie mniejsze to dodaje 2 czubate łyżki kakaa, łyżkę miodu i dosładzam stewią w zależności jak bardzo chcę słodką nutelle :) To teraz pytanie do czego jej używać? O JEJU! DO WSZYSTKIEGO! Ja dodaję ją do owsianki, smaruje omlety, placuszki, nawet kanapki do szkoły! Jest to świetny sposób na przemycenie czegoś wartościowego do diety, w tym przypadku awokado! A warto...
Warto bo...
- ma 35% więcej potasu niż banany
- bogate w witaminy B, E i K
- ma szerokie właściwości przeciwzapalne
- cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic)
- ma wysoką zawartość kwasu oleinowego – pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
- dostarcza kwas foliowy. Badania pokazują, że ludzie, którzy mają dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru – niż ci, którzy spożywają go niewiele. Kwas foliowy obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca.
- badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado).
- doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
- witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca
- zawiera błonnik – w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Rozpuszczalny błonnik spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu). Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć, a przy tym mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
No to kolejna dawka inspiracji!
omlet z młodym jęczmieniem i fit nutellą
pancakes przekładane fit nutellą, bananem, polane jogurtem białkowym
waniliowa kasza jaglana z suszonymi śliwkami, bananem, fit nutella i kokosem
/Andzia







Brak komentarzy :
Prześlij komentarz