Po długiej przerwie, znowu, wracamy do żywych i jak to mamy w zwyczaju, rekompensujemy naszą nieobecność fajnymi rzeczami! Dzisiaj przepis właśnie na jedną z nich, czyli meksykańskie Guacamole, które jest idealnym urozmaiceniem śniadań białkowo-tłuszczowych oraz fajną alternatywą na kupne sosy, kiedy brakuje nam salsy na męśki/babski wieczór.
Guacamole to wywodzący się z Meksyku sos, czyli tak zwana "salsa" przyrządzany na bazie awokado. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta
soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. W internecie roi się od przeróżnych przepisów, jednak ja postanowiłam podzielić się z wami swoim, do którego doszłam metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego przemycenia skarbca zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów, jakim jest właśnie awokado.
na jedna porcję potrzebujemy:
- 1 awokado
- 1 małą czerwoną cebulę
- 1 pomidora
- kilka gałązek szczypiorku
- sok z limonki i cytryny
i oczywiście przyprawy, które tutaj odgrywają najważniejszą role!
- zioła prowansalskie
- pieprz cytrynowy
- papryka ostra
- czosnek granulowany
Awokado rozgniatamy widelcem do powstanie gładkiej masy. Warzywa myjemy pod bierzącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Ulubione przyprawy dodajemy w wybranej przez siebie ilości i całość ponownie dokładnie mieszamy. Najlepiej wstawić do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem. Smacznego.
A tutaj nasze polskie, wspólne, romantyczne śniadanko tylko we dwoje! Zdecydowanie najlepszy sposób na Guacamole. W towarzystwie pełnoziarnistych tostów, kiełków fasoli mung i jajek w koszulkach. Troszkę roboty było, ale skoro byłyśmy we dwie to czemu nie, prawda? :D
Jeśli przepisł przypadł Wam do gustu i zamierzacie go wykonać, śmiało, podzielcie się z nami wrażeniami z Waszego "pierwszego" razu z Guacamole. Oczywiście czekam na relację, który sposób na tą salsę Wy byście wybrali! Tradycyjnie z jajem sadzonym, czy może raczej wersja hard na tostach z fasolką mung? :D




















Brak komentarzy :
Prześlij komentarz