
Metabolizm to: „całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażania, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce zewnętrzne." W skrócie metabolizm to ilość i tempo spalania kalorii w celu podtrzymania życia.Na metabolizm składają się dwa procesy, które nieustannie przebiegają w organizmie:-Katabolizm
-Anabolizm
O których w najbliższym czasie powstanie osobny post :)
Nie wierz tabelkom!
Wszelkie tabele dotyczące liczby kalorii, które należy dziennie spożywać, są o tyle mylne, że nie uwzględniają wszystkich czynników. Rozróżnienie na płeć nie jest wystarczające. Konieczne jest także uwzględnienie budowy ciała, wieku, współczynnika aktywności fizycznej. Tak samo jest z dietami. Od tego, ile w ciągu dnia można spalić, zależy to, ile trzeba przyswoić.
Tempo metabolizmu zależy od:
-wieku
-płci
-uwarunkowań genetycznych
-odżywiania
Wrogowie metabolizmu:
- Diety typu 1000 kcal i głodówki,gdzie dochodzi do katabolizmu mięśni. Waga owszem spada, ale jest to głównie woda. Zwalnia spalanie, a dostarczane niewielkiej ilości pokarmu odkładane są na ''Czarną godzinę" w postaci tkanki tłuszczowej.
- Teraz stres. Jak myślisz, dlaczego żywieniowcy pracujący z otyłymi osobami kładą taki nacisk na relaks, rozluźnienie i wyciszenie. Dlaczego włączają do programów odchudzania techniki relaksacyjne? Kiedy jesteśmy w stanie stresu, w naszym organizmie pojawia się kortyzol, hormon utrzymujący nas w stanie „walcz lub uciekaj”. To pradawny mechanizm, który pozwalał naszym praprzodkom przeżyć w świecie pełnym drapieżników i innych bezpośrednich zagrożeń życia. Świat się zmienił, ale mechanizm nie. I dziś nadal w stanie stresu jesteśmy w pełnym pogotowiu, wszystkie siły organizmu mobilizują się, by nasz aparat ruchu był w szczytowej formie. Cały cukier (glukoza) jest kierowany do mięśni. Pojawia się tej glukozy więcej, aby zapewnić więcej energii. Przyspiesza tętno, a trawienie i metabolizm zwalniają.- Alkohol w znacznym stopniu hamuje przemianę materii w organizmie. Jeżeli pijesz alkoholowe koktajle, spalasz mniej tłuszczu, ponieważ alkohol dostarcza do organizmu puste kalorie. Wypijając np. dwie lampki Martini, możesz zmniejszyć zdolność do spalania tłuszczu w organizmie nawet o 73%. A alkohol często spożywamy wraz z obfitymi posiłkami. Badania naukowe udowodniły, że po spożyciu alkoholu razem z obfitym jedzeniem w organizmie hamuje się spalanie i wzrasta magazynowanie tłuszczów. Alkohol utrudnia odchudzanie także dlatego, że pod jego wpływem jesteśmy bardziej skorzy do zrobienia sobie dyspensy od rozsądnego odżywiana. Nasz dietetyczny spryt odchodzi wtedy w niebyt, a osiągnięta równowaga ulega zakłóceniu. Ponadto alkohol obciąża układ trawienny, a w szczególności wątrobę, co utrudnia jej normalną pracę.
Podkręcanie metabolizmu:
- Trening siłowy podwyższa metabolizm nawet do 48h po treningu. Im więcej tkanki mięśniowej tym więcej kalorii spala nasz organizm dzięki nim spala się nawet do 25 razy więcej, nawet gdy nic nie robisz.
- Trening interwałowy/Tabata bardzo dobrze wpływa na EPOC (excess postexercise oxygen consumption) dlatego spalanie kalorii następuje jeszcze długo po treningu.
- Dobrze jest wiedzieć jakim typem metabolicznym (klik) jesteś. To ułatwia dobór makroskładników które pomogą przyśpieszyć metabolizm.
a) Szybki spalacz potrzebuje:
Białka 40%
Węglowodany 30%
Tłuszcze 30%
b) Wolny spalacz:
Białka 25%
Węglowodany 60%
Tłuszcze 15%
c) Typ zbilansowany:
Białka 30-40%
Węglowodany 30-40%
Tłuszcze 20-30%
Węglowodany 30%
Tłuszcze 30%
b) Wolny spalacz:
Białka 25%
Węglowodany 60%
Tłuszcze 15%
c) Typ zbilansowany:
Białka 30-40%
Węglowodany 30-40%
Tłuszcze 20-30%
Tak więc gdy masz wolny metabolizm przyśpiesz go podwyższając węgle i dodając trening siłowy. Kiedy poprawisz metabolizm możesz przejść na rozkład zbilansowany.
Białko (organizm zużywa więcej energii na strawienie białka niż tłuszczy czy węglowodanów). Węglowodany o niskim IG, Zdrowe tłuszcze (kwasy omega przyśpieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej) Warzywa bogate są w witaminy i minerały oraz błonnik, pomagają zamienić pokarm w energię.
- Regularne posiłki. Jest to podstawa, ponieważ organizm wie, że ma stały dostęp do pożywienia i nie musi robić zapasów.
- W każdym posiłku pełnowartościowe:
Białko (organizm zużywa więcej energii na strawienie białka niż tłuszczy czy węglowodanów). Węglowodany o niskim IG, Zdrowe tłuszcze (kwasy omega przyśpieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej) Warzywa bogate są w witaminy i minerały oraz błonnik, pomagają zamienić pokarm w energię.
„Badanie wykazało, iż osoby, które wypijały 8 do 12 szklanek wody dziennie, miały znacznie szybsze tempo przemiany materii, niż osoby, które wypijały zaledwie cztery szklanki ciągu dnia." Duża ilość wody ponadto pomaga w pozbyciu się szkodliwych produktów przemiany materii oraz szkodliwych toksyn.
Zimne napoje obniżają temperaturę ciała. Dzięki piciu paru szklanek zimnej wody można spalić o 10 kcal dziennie więcej.
Oczyszczanie organizmu,z toksyn i pasożytów może mieć bardzo dobry wpływ na układ trawienny. Organizm oczyszczony z toksyn ogólnie działa lepiej, zaś pozbywając się pasożytów możemy udrożnić nasze jelita i żołądek.
Błonnik wpływa na przemianę materii przez co przyspiesza metabolizm. (dzienna zalecana dawka ok.20,30g)
Znaleźć sposób aby likwidować stres. Stres wywołuje podniesienie się hormonu kory nadnerczy kortyzolu, który obniża poziom testosteronu i zwiększa magazynowanie tłuszczy.
Wysypiać się minimum 8h.
Unikać produktów z dużą zawartością sztucznych konserwantów, glutaminianu sodu, barwników, aromatów,słodzików niektóre z tych dodatków nie są w ogóle trawione przez organizm, sprzyjają pojawianiu się cellulitu i źle wpływają na układ trawienny.
Przyprawy oraz produkty przyśpieszające metabolizm,poprawiające trawienie przy czym pomagające w spalaniu tłuszczu:

Czosnek hamuje wzrost bakterii, grzybów i pasożytów. Zażywanie czosnku pomoże obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec udarom.
Imbir właściwości rozgrzewające wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu,podnosi metabolizm, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,przyspiesza detoksykację organizmu.
Cynamon obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów.Reguluje gospodarkę węglowodanową zapobiegając przy tym magazynowaniu cukrów jako tłuszczu., przyspiesza trawienie. Warto dodać cynamon do kawy, herbaty, a nawet jogurtu
Curry garcynia w curry przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza apetyt
Pieprz czarny pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwiększa ukrwienie tkanek..
Bazylia łagodzi stres, rozluźnia jelita,przyspiesza trawienie białek i tłuszczu.. Ma działanie łagodzące niestrawności i bóle głowy.
Estragon ma działanie żółciopędne, usprawnia wydzielanie w żołądku
Kminek działanie rozkurczowe na przewód pokarmowy, wzmaga apetyt. Zapobiega wzdęciom. Wpływa też pobudzająco na pracę nerek.
Majeranek pobudza trawienie warzyw strączkowych, np. fasoli i grochu. i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo ma działanie lekko przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Oregano pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia tym samym trawienie, łagodzi wzdęcia.
Gałka muszkatołowa – korzystnie wpływa na pracę jelit.
Kolendra i pietruszka – pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego
Koper włoski i koperek – stymuluje wydzielanie w żołądku i pęcherzyku żółciowym, łagodzi też wzdęcia
Tymianek działanie bakteriobójcze,przeciwzapalne,stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Nadmiar tymianku może mieć działanie trujące.
Anyż zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza niestrawność i wzdęcia
Rozmaryn - neutralizuje aminy heterocykliczne powstające przy obróbce termicznej mięsa.
Cząber łagodzi problemy jelitowe, ma właściwości przeciwrobacze (może być zamiennikiem pieprzu)

Zielona herbata poprawia trawienie, jest bogata w antyoksydanty Obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, podwyższa spalanie tłuszczu poprzez termogenezę, poprawia metabolizm.
Czerwona herbata przyspiesza metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej, długotrwale pobudza układ krwionośny,obniża ciśnienie krwi,wspomaga i wzmacnia wątrobę, obniża cholesterol we krwi, skutecznie pomaga w koncentracji oraz wzmacnia organizm.
Kawa ze względu na zawartą w niej kofeinę pobudza spalanie tłuszczu.

Jabłka zawierają pektyny, które przyspieszają trawienie tłuszczów i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Cytryny witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale sprawia również, że ciało szybciej spala tłuszcz. Dodatkowo zawarta w miąższu cytryny rutyna wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz wzmacnia włosy i paznokcie.
Grejpfruty powodują przyspieszenie procesów trawiennych, a także zapobiegają utlenianiu się złej frakcji cholesterolu. Pół grejpfruta lub szklanka soku z grejpfruta przed posiłkiem pomaga poczuć się bardziej sytym, dzięki czemu zjada się mniej. Zmniejsza wchłanianie tłuszczu.
Mandarynki oprócz witaminy C zawierają pektyny, które powodują pęcznienie w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, pomagają usunąć nadmiar wody i toksycznych metali z organizmu.
Truskawki są źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Regulują pracę układu moczowego, pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody.
Suszone owoce, np. śliwki, morele zawierają bardzo dużo błonnika
Jogurt naturalny,maślanka,kefir źródło wapnia,które przyspiesza rozpad tłuszczów w organizmie.Wapń oprócz wpływu na kości, wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Ułatwia on odchudzanie poprzez wpływ na metabolizm oraz regulacji apetytu.
Chude mięso źródło białka,które przyśpiesza spalanie tłuszczu i daję uczucie sytości.
Seler to także cenne warzywo, które wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii.
Awokado zawiera kwasy omega-3 i witaminę B6, obniża poziom cholesterolu
Orzechy mimo, że są bardzo bogate w kalorie to jednak są korzystne. Zawierają substancję odpowiedzialne za stan sytości. Po spożyciu orzechów wydzielamy substancję CCK, które dają sygnał nasycenia. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i poprawiają wygląd cery.
Migdały posiadają błonnik, witaminy i są źródłem bardzo dobrze przyswajanego wapnia ,a także nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kakao zawiera teobrominę oraz kofeinę, które pobudzają organizm i pozwalają zregenerować się po wysiłku. Najlepiej spożywać gorzką czekoladę lub gorzkie kakao ponieważ czekolady mleczne i nadziewane, a także napoje dla dzieci zawierają zbyt dużo cukru.
Jałowiec zapobiega wzdęciom, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Pomidor zawiera kwas, który korzystnie wpływa na metabolizm. Pomidory zawierają również likopen, który jest bardzo silnym antyoksydantem.
Kolendra przyspiesza trawienie, działa żółciopędnie, przeciwbólowo i antyseptycznie.
Mięta reguluje proces trawienia, wzmaga wydzielanie soku trawiennego,poprawia ruchy jelit,zapobiega wzdęciom.
Ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tłuszczu , poprawia trawienie pobudzając sekrecję soku żołądkowego i żółci., wchłanianie żelaza i co najważniejsze poskramia apetyt. Można używać go jako przyprawy do sałatek lub pić z wodą dwie łyżeczki octu na szklankę wody.
Melisa zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, „uspokaja” jelita
Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie organizmu
Rumianek pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernym procesom fermentacyjnym w jelitach.
Witamina B6 poprawia metabolizm,bierze udział w przemianie białek,aminokwasów i tłuszczów.(awokado,otręby,produkty pełnoziarniste,soja)

/Andzia
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz