18 października 2015

Komosa ryżowa - złote ziarno!

Złote ziarno


Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Nieprzypadkowo. Ziarno tej rośliny, zwane także „ryżem peruwiańskim”, „złotym ziarnem Inków” czy „matką wszystkich ziaren” (tak nazywali ją Inkowie), jest bardzo bogate w pełnowartościowe białko – zawiera go prawie 20 proc. W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle wyjątkowe – m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej.

Dlaczego tyle się o niej ostatnio mówi?


Wspólnie z Dysią postanowiłyśmy zrobić TEST Quinoi, przedstawić wam jak wyglądają wartości odżywcze i zdać wam recenzję, oraz sposób w jaki ją przygotowałyśmy :)



Może zanim przejdziemy do przepisów i tego, jakie wrażenie wywarły na nas te maleńkie ziarenka, powiem coś o tym, jakie właściwości odżywcze ma nasza bohaterka. 

Jak już na samym początku zostało wspomniane, Quinoa posiada wysoką zawartość białka roślinnego. W związku z tym może spokojnie zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego w diecie roślinnej Wegetarian, jak i osób, które ze względów zdrowotnych ograniczają spożycie mięsa. 


MOŻE ZAPOBIEGAĆ NOWOTWOROM I MIAŻDŻYCY

Naukowcy z Zakładu Biologii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie przekonują, że komosa ryżowa posiada działanie antynowotworowe. Ich badania wykazują, że wyciągi z liści, nasion i kiełków tej rośliny wyraźnie hamują rozwój komórek rakowych szczurzej prostaty, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację za pośrednictwem złącz szczelinowych oraz aktywność migracyjną in Vitro. 
Ziarna komosy są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas lineolowy, oleinowy i linolowy. Spożywanie tych tłuszczy przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układy krążenia, miażdżycy. 

Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. 
w 185g kalorii 222kcal BTW 8,14/3,55/39,40* + 5,18g Błonnika
*w tym cukry proste 1,6g

Witaminy i składniki mineralne
Zawartość w 185g ugotowanej komosy ryżowej (szklanka)
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej
Witamina E
1,2mg
6%
Witamina B1
0,2mg
13%
Witamina B2
0,2mg
12%
Witamina B6
0,2mg
11%
Foliany = kwas foliowy
77,7 mcg
19%
Żelazo
2,8mg
15%
Magnez
118,g
30%
Fosfor
281
28%
Miedź
0,4mg
18%
Cynk
2mg
13%
Mangan
1,2 mg
58%
Selen
5,2mg
7%

KOMOSA RYŻOWA, A CUKRZYCA

Jej indeks glikemiczny (IG) jest dość niski IG = 35. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone - na 21,30 g węglowodanów w 100g, tylko 0,87g to cukry proste. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z czym z powodzeniem mogą spożywać ją cukrzycy. 

Wreszcie przyszedł czas na zastosowanie Quinoi w kuchni!
Jako iż ma ona lekko słodkawy, orzechowy smak, nadaje się do zarówno do dań głównych, wytrawnych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kaszę, ziemniaki i makarony. Może być także składnikiem zup, gulaszów czy sałatek.
Ja jednak jestem zwolenniczką tej drugiej, słodkiej części kuchni i tutaj sprawuje się ona doskonale. Do deserów, słodkich wypieków czy innych łakoci lub po prostu uprażone ziarna dodać do jogurtu, co stanowi świetną alternatywę dla zwykłej, często przez nas spożywanej granoli. 

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami na komosę! :) 

Herbaciana komosanka Dysi o smaku owoców leśnych z kokosem

Składniki na 1 porcję:
2 torebki herbaty o smaku owoców leśnych
garść malin
1/3 małego banana
garść borówek 
łyżka płatków kokosowych
230 ml wody
4 łyżki komosy ryżowej (Quinoi)
1/3 łyżeczki stevii

Wstawić wodę i poczekać aż się zagotuje. Zalać dwie torebki herbaty i poczekać aż dobrze się zaparzą. Najlepiej aby herbata była mocna. Wsypać komosę do garnka razem ze stevią i zalać naparem, gotować na małym ogniu przez około 15-17 minut, do momentu w którym komosa zacznie być przeźroczysta i wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszać. Między czasie zblendować maliny razem z bananem. Po ugotowaniu Quinoi przełożyć ją do miseczki, zalać musem z malin i banana, posypać płatkami kokosa i borówkami.
Smacznego! 



Bananowa quinoa Andzi z bananem, suszonymi śliwkami i gorzką czekoladą! ♥


Składniki na 1 porcję:
50g komosy ryżowej
125ml mleka roślinnego(może być krowie) i 125ml wody
średni banan
dwie kostki gorzkiej czekolady
suszone śliwki

Na początek przelewamy komosę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie przekładamy ją do rondelka i zalewamy 125ml mleka i wody. Po ok. 10 minutach wkrajamy 2/3 banana i czekamy, aż masa zgęstnieje. Banan sprawi, że quinoa sama w sobie będzie słodka, więc słodzidło będzie nam zbędne :) Komosę przekładamy do miseczki, dodajemy resztę banana, suszone śliwki i posypujemy gorzką czekoladą, która pod wpływem ciepła pięknie nam się rozpuści! Smacznego ♥



Gorąco polecamy!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz