1 października 2016

Szarlotka



 W ostatnim poście jesienny sezon na: owoce, pierwsze co mogliście przeczytać to informacje o królujących w tym czasie jabłkach. Dlatego nie mogło sie obyć bez przepisu, w którym grają pierwsze skrzypce. No, a co to za jesienny niedzielny poranek bez kawy przy rodzinnym stole i ciasta? dokłądnie, żaden. Dlatego przybywam z przepisem na szarlotkę! 




Składniki na okrągłą blachę o średnicy 20cm:

  • 2 szklanki mąki (u mnie jedna szklanka mąki jaglanej oraz jedna szklanka mąki gryczanej)
  • 1/2 szklanki ksylitolu 
  • 3 żółtka 
  • 300g masła klarowanego
  • 1kg jabłek 
  • cynamon


sposób przygotowania:
Zagniatamy mąkę, ksylitol, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dzielimy kulę na trzy części i jedną odstawiamy na bok. Resztę ciasta rozwałkowujemy na formie oraz nakuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
Między czasie abłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem z pozostałą częścią masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, a następnie studzimy. 



Na upieczony spod wykładamy uduszone jabłka. 1/3 ciasta, którą pozostawiliśmy na koniec trzemy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta jako kruszonkę i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.
























Mam nadzieję, że ta zdrowa wersja tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście znajdzie się na liście waszych ulubionych ciast. Świetnie pasuje do czarnej, mocnej kawy o poranku i nadaje się równie dobrze do przywitania niedzielnych gości. Pochwalcie się jak smakowała, jeśli ją zrobicie! 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz