W ostatnim poście jesienny sezon na: owoce, pierwsze co mogliście przeczytać to informacje o królujących w tym czasie jabłkach. Dlatego nie mogło sie obyć bez przepisu, w którym grają pierwsze skrzypce. No, a co to za jesienny niedzielny poranek bez kawy przy rodzinnym stole i ciasta? dokłądnie, żaden. Dlatego przybywam z przepisem na szarlotkę!

Składniki na okrągłą blachę o średnicy 20cm:
- 2 szklanki mąki (u mnie jedna szklanka mąki jaglanej oraz jedna szklanka mąki gryczanej)
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 żółtka
- 300g masła klarowanego
- 1kg jabłek
- cynamon
sposób przygotowania:
Zagniatamy mąkę, ksylitol, 200g masła i żółtka razem, po
czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę,
zawijamy ją w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
wyjmujemy z lodówki, dzielimy kulę na trzy części i jedną odstawiamy na bok. Resztę ciasta rozwałkowujemy na formie oraz nakuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut.
Wyjmujemy z pieca i studzimy.
Między czasie abłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą
kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem z pozostałą częścią masła, dusimy pod przykryciem aż
jabłka będą miękkie, a następnie studzimy.
Na upieczony spod wykładamy uduszone jabłka. 1/3 ciasta, którą pozostawiliśmy na koniec trzemy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta jako kruszonkę i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.
Mam nadzieję, że ta zdrowa wersja tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście znajdzie się na liście waszych ulubionych ciast. Świetnie pasuje do czarnej, mocnej kawy o poranku i nadaje się równie dobrze do przywitania niedzielnych gości. Pochwalcie się jak smakowała, jeśli ją zrobicie!











Brak komentarzy :
Prześlij komentarz