Napewno każdy z nas doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że importowane warzywa i owoce nigdy nie smakują jak te, które kupujemy na bieżąco na targach ze świeżynkami. Jednak nie wszyscy orientują się kiedy dokładnie, jakie warzywo i jaki owoc ma swój czas panowania.
Jednak nie martwcie się kochani, na ratunek przychodzimy my i z początkiem każdego kwartału, czyli co trzy miesiące, wraz ze ze zmianą pory roku, będzie pojawiał się post z listą właśnie sezonowych pyszności, z których można przyrządzić wiele przeróżnych, smacznych potraw. Zapraszam!
Skoro wrzesień to i jesień, a co za tym idzie? Prawdziwy raj warzywno-owocowy! Dla smakoszy i łakomczuchów to prawdziwa gratka, wierzcie mi na słowo. Dookoła roi się od kolorów, złocistych barw, a wybór na targach mamy wręcz przeogromny. Po które warzywa szczególnie warto sięgać jesienią i dlaczego?
Warzywa z grupy dyniowatych, kuzynki naszej kochanej dyni
Nie wiem jak Wam, ale pierwsze co nasuwa mi się na myśli jeśli chodzi o warzywka o tej porze roku, to zdecydowanie okrągła, pomarańczowa dynia! Nie bez powodu, bo jest ona zdecydowanie warzywem królującym. Oprócz tego na każdym straganie możemy znaleźć piękne zielone cukinie i patisony. Te wszystkie warzywa zaliczamy właśnie do rodziny dyniowatych.
W naszym polskim klimacie najlepiej rosnące dwa gatunku to dynia olbrzymia i zwyczajna, a więc będą one naszymi polskimi, lokalnymi dyniami.
- dlaczego warto włączyć dynię do swojego jadłospisu?
Dynia jest niezwykle bogata w witaminy B i C, zawiera także
wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto można przyrządzić ją na wiele sposobów. Zupa krem, a na deser
ciasto z dyni - słodki i słony. Pestki dyni znane nam doskonale jako dodatek do
chleba smakują również wyśmienicie do ciast i ciasteczek. Z cukinii można
przyrządzić pyszne placuszki oraz leczo. Podobnie jak dynia, ich miąższ nadaje
się także do wypieków ciast.
Co łączy bakłażana z czerwonym duetem, papryką i pomidorem
Świecące w jesiennym słońcu fioletowe bakłażany w tym temacie również się znajdą, a to dlatego, że należą do tej samej szczęśliwej rodzinki co pomidory i papryka - rodzina psiankowatych. Jest niezwykle cenionym warzywem, pojawiającym się w sprzedaży właśnie jesienią.
Bakłażan jest z wyglądu trochę zbliżony do cukinii – ma zbliżony kształt i
wielkość, różni się jednak jego charakterystyczną barwą oraz grubością. Ma także
podobne do cukinii zastosowanie w kuchni – doskonale nadaje się do podsmażania,
duszenia oraz pieczenia. Można go także przyrządzić w postaci… pasty, która
będzie oryginalnym dodatkiem do kanapek, o której wegetarianie nie raz już
słyszeli.
- dlaczego warto dodać go do swojej codziennej diety?
Bogactwo witaminy A, B oraz C, zawiera także dużo potasu,
wapnia i żelaza. Polecany jest przede wszystkim osobom z chorobami serca i z
podwyższonym cholesterolem. Bakłażan jest bardzo wrażliwy na niskie
temperatury, dlatego zbiera się go już wczesną jesienią, kiedy jest jeszcze
dość ciepło za oknem.
Kapusta, czy aby na pewno była pusta?
Warzywa kapustne, w przeciwieństwie do bakłażana, dość
dobrze radzą sobie w niskich temperaturach, dlatego też są dłużej dostępne. Poza popularną
kapustą warto zastanowić się nad wzbogaceniem jesiennej diety w brukselkę. Wiele
z nas odtrąca brukselkę już na starcie ze względu na jej charakterystyczny smak
oraz zapach. Warto jednak wiedzieć, że brukselka zawiera dużo witaminy B oraz
mikroelementów, takich jak wapń, magnez, potas i fosfor. Doskonale nadaje się
jako dodatek do zapiekanek warzywnych i sezonowych zup. Ze względu na niską
zawartość kalorii, brukselka jest fajną sprawą w okresie redukcji.
Najbardziej nam znane, warzywa korzeniowe
Pierwsze przymrozki to sygnał, że powinniśmy zbierać późne
warzywa korzeniowe, do których należą np. pietruszka, marchew i burak. Biorąc
pod uwagę ich wytrzymałość przy niższych temperaturach, to i w lepszych
warunkach, w naszych piwnicach, przetrwają nawet całą zimę. Dzięki temu możemy
się nimi cieszyć nawet długo po zakończeniu ich sezonu. Sprawdzą się jako dodatki do dań głównych
albo same staną się najważniejszymi bohaterami pysznych potraw.
Sami widzicie, wybór jest naprawdę szeroki! Wystarczy ruszyć głową i wymyśleć kilka potraw właśnie z użyciem tych warzyw, a wierzcie mi na słowo, nie przejdzie wam więcej przez myśl, by bawić się w szukanie egzotyków, bo to co miejscowe - najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Sami widzicie, wybór jest naprawdę szeroki! Wystarczy ruszyć głową i wymyśleć kilka potraw właśnie z użyciem tych warzyw, a wierzcie mi na słowo, nie przejdzie wam więcej przez myśl, by bawić się w szukanie egzotyków, bo to co miejscowe - najsmaczniejsze i najzdrowsze.






Brak komentarzy :
Prześlij komentarz