17 września 2016

Jesienny sezon na: warzywa


Napewno każdy z nas doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że importowane warzywa i owoce nigdy nie smakują jak te, które kupujemy na bieżąco na targach ze świeżynkami. Jednak nie wszyscy orientują się kiedy dokładnie, jakie warzywo i jaki owoc ma swój czas panowania. 
Jednak nie martwcie się kochani, na ratunek przychodzimy my i z początkiem każdego kwartału, czyli co trzy miesiące, wraz ze ze zmianą pory roku, będzie pojawiał się post z listą właśnie sezonowych pyszności, z których można przyrządzić wiele przeróżnych, smacznych potraw. Zapraszam! 

Skoro wrzesień to i jesień, a co za tym idzie? Prawdziwy raj warzywno-owocowy! Dla smakoszy i łakomczuchów to prawdziwa gratka, wierzcie mi na słowo. Dookoła roi się od kolorów, złocistych barw, a wybór na targach mamy wręcz przeogromny. Po które warzywa szczególnie warto sięgać jesienią i dlaczego?


Warzywa z grupy dyniowatych, kuzynki naszej kochanej dyni 

Nie wiem jak Wam, ale pierwsze co nasuwa mi się na myśli jeśli chodzi o warzywka o tej porze roku, to zdecydowanie okrągła, pomarańczowa dynia! Nie bez powodu, bo jest ona zdecydowanie warzywem królującym. Oprócz tego na każdym straganie możemy znaleźć piękne zielone cukinie i patisony. Te wszystkie warzywa zaliczamy właśnie do rodziny dyniowatych.

W naszym polskim klimacie najlepiej rosnące dwa gatunku to dynia olbrzymia i zwyczajna, a więc będą one naszymi polskimi, lokalnymi dyniami.


  • dlaczego warto włączyć dynię do swojego jadłospisu? 

Dynia jest niezwykle bogata w witaminy B i C, zawiera także wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto można przyrządzić ją na wiele sposobów. Zupa krem,  a na deser ciasto z dyni - słodki i słony. Pestki dyni znane nam doskonale jako dodatek do chleba smakują również wyśmienicie do ciast i ciasteczek. Z cukinii można przyrządzić pyszne placuszki oraz leczo. Podobnie jak dynia, ich miąższ nadaje się także do wypieków ciast.

Co łączy bakłażana z czerwonym duetem, papryką i pomidorem

Świecące w jesiennym słońcu fioletowe bakłażany w tym temacie również się znajdą, a to dlatego, że należą do tej samej szczęśliwej rodzinki co pomidory i papryka - rodzina psiankowatych. Jest niezwykle cenionym warzywem,  pojawiającym się w sprzedaży właśnie jesienią. Bakłażan jest z wyglądu trochę zbliżony do cukinii – ma zbliżony kształt i wielkość, różni się jednak jego charakterystyczną barwą oraz grubością. Ma także podobne do cukinii zastosowanie w kuchni – doskonale nadaje się do podsmażania, duszenia oraz pieczenia. Można go także przyrządzić w postaci… pasty, która będzie oryginalnym dodatkiem do kanapek, o której wegetarianie nie raz już słyszeli.


  • dlaczego warto dodać go do swojej codziennej diety?

Bogactwo witaminy A, B oraz C, zawiera także dużo potasu, wapnia i żelaza. Polecany jest przede wszystkim osobom z chorobami serca i z podwyższonym cholesterolem. Bakłażan jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury, dlatego zbiera się go już wczesną jesienią, kiedy jest jeszcze dość ciepło za oknem.


Kapusta, czy aby na pewno była pusta?

Warzywa kapustne, w przeciwieństwie do bakłażana, dość dobrze radzą sobie w niskich temperaturach,  dlatego też są dłużej dostępne. Poza popularną kapustą warto zastanowić się nad wzbogaceniem jesiennej diety w brukselkę. Wiele z nas odtrąca brukselkę już na starcie ze względu na jej charakterystyczny smak oraz zapach. Warto jednak wiedzieć, że brukselka zawiera dużo witaminy B oraz mikroelementów, takich jak wapń, magnez, potas i fosfor. Doskonale nadaje się jako dodatek do zapiekanek warzywnych i sezonowych zup. Ze względu na niską zawartość kalorii, brukselka jest fajną sprawą w okresie redukcji.













Najbardziej nam znane, warzywa korzeniowe

Pierwsze przymrozki to sygnał, że powinniśmy zbierać późne warzywa korzeniowe, do których należą np. pietruszka, marchew i burak. Biorąc pod uwagę ich wytrzymałość przy niższych temperaturach, to i w lepszych warunkach, w naszych piwnicach, przetrwają nawet całą zimę. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć nawet długo po zakończeniu ich sezonu.  Sprawdzą się jako dodatki do dań głównych albo same staną się najważniejszymi bohaterami pysznych potraw.



Sami widzicie, wybór jest naprawdę szeroki! Wystarczy ruszyć głową i wymyśleć kilka potraw właśnie z użyciem tych warzyw, a wierzcie mi na słowo, nie przejdzie wam więcej przez myśl, by bawić się w szukanie egzotyków, bo to co miejscowe - najsmaczniejsze i najzdrowsze. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz