20 czerwca 2016

Niczym z piekarni..drożdżówka :)


Zdrowe, chrupiące, pachnące.. niczym z piekarni drożdżówki z serem skradły moje serce!

Do zrobienia ich zainspirowała mnie Ewelina, która jak zdążyłam się przekonać, ma wielki talent kulinarny. Wchodząc na jej INSTAGRAMA znajdziecie wiele ciekawych przepisów na zdrowe potrawy, przekąski oraz słodkości! Na allegro możecie kupić jej KSIĄŻKĘ z fit przepisami. Książka zawiera 80 prostych i smacznych przepisów z podaną wartością odżywczą! Jeżeli jesteście FitFreakami, którzy zwracają uwagę na to co jedzą to ta książka jest dla was! :) A teraz przejdźmy do przepisu, oczywiście lekko zmodyfikowanego przeze mnie!
Przepis:
  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • saszetka suchych drożdży
  • jajko
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • parę kropel stewii (według uznania)
na nadzienie:
  • 150g twarogu półtłustego
  • żółtko
  • stewia (również według uznania)
  • rodzynki
  • syrop klonowy

W misce mieszamy mąkę wraz z suchymi drożdżami. W rondelku podgrzewami mleko ze stewią i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajko, olej kokosowy i ugniatamy na jednolite ciasto. Gotową masę odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków, formujemy bułeczki z małym wgłębieniem na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na 15 minut. Twaróg mieszamy z żółtkiem i stewią. Napełniamy masą bułeczki i na każdej układamy rodzynki. Piekarnik nastawiamy na 170* i pieczemy ok. 20-25 minut. Po wyjęciu drożdżówek, możemy polać je syropem klonowym :) Smacznego!



/Andzia

1 komentarz :