6 czerwca 2016

Frittata z twarogiem



Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na frittatę z twarogiem i otrębami przez co nadaje się świetnie jako posiłek potreningowy! Bazowy przepis składa się z jajek, twarogu i otrębów! Co do warzyw i przypraw, macie wolną rękę! Należy jednak pamiętać, że to wciąż frittata z warzywami a nie na odwrót, więc nie przesadzajcie z ich ilością hehe :) Możecie również zrobić własny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, bądź ketchup ze świeżych pomidorów do którego zrobienia zbieram się powoli, więc i na blogu pojawi się osobny post z przepisem! :)


Przepis:
  • jajko
  • białko
  • pół cebuli
  • pół papryki
  • 1/3 cukinii
  • szparagi (ok. 5 sztuk)
  • 2 łyżki otrębów
  • 100g twarogu półtłustego
  • przyprawy

Szparagi obgotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Warzywa pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić wedle uznania, w moim przypadku sól himalajska, pieprz ziołowy, natka pietruszki. Masę przełożyć do formy sylikonowej. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C z termoobiegiem. 


 Pamiętajcie, że ze składnikami możecie kombinować na wszelkie sposoby! Ja ostatnio zrobiłam również wersję z zapiekanymi pieczarkami, szpinakiem i groszkiem! Pyszne wyjdzie też z pomidorkami i mozzarellą! Tą frittatę możecie zrobić na milion różnych sposobów! :) To już od was zależy na co macie w danym momencie ochotę, albo co znajdziecie w lodówce! :) Smacznego !! ♥

/Andzia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz