30 stycznia 2016

Ciasteczka a'la marcepan

Hej ! Może i tego jeszcze o mnie nie wiecie, ale uwielbiam przeglądać mój instagram w poszukiwaniu ciekawych przepisów! Obserwuje wiele osób, które strasznie mnie inspirują. Większość dziewczyn ma na swoim telefonie przewagę 'selfie' haha.. A u mnie najwięcej miejsca w galerii zajmują screeny przepisów z insta! Powaga :D 
No, więc dzisiaj w trakcie wykonywania treningu na rowerku, znalazłam ciekawy przepis na 

orzechowe ciasteczka! A że ja uwielbiam eksperymentować, zmodyfikowałam przepisik na ciasteczka a'a marcepan

Przepis:
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 60g płatków owsianych
  • 100g masła (u mnie pół na pół orzechowe i migdałowe)
  • jajko
  • 2 łyżki mojego mixu (w skład wchodzą otręby, siemię lniane i słonecznik łuskany)
  • żurawina
  • migdały
  • aromat migdałowy
  • 60g miodu
  • pół łyżeczki sody

    W jednej misce mieszamy suche składniki z żurawiną i migdałami a w drugiej łączymy jajko z masłem, miodem i aromatem. Z racji tego, że robiłam te ciastka z myślą o rodzicach, którzy kochają słodkie, dodałam jeszcze trochę stewii :)


Mokre składniki łączymy z suchymi i ugniatamy w jedną masę. 


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Pieczemy ok.15minut w 180* 


Ciasteczka są kruche, mocno orzechowe, a dzięki aromatowi migdałowemu pachną niczym marcepan! 


Do przepisu użyłam masła migdałowego z firmy myprotein. Masło to zawiera 55.5g tłuszczu i aż 25,3g białka na 100g ! Oprócz tego jest świetnym źródłem witaminy E i magnezu. Jest to dobry składnik diety, którego trzeba używać z rozwagą! Na 100g ma 627kcal! Także łyżka dziennie będzie idealna :) 

SMACZNEGO ♥
                                                                    /Andzia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz