Dzisiaj zaproponuję wam krem z dyni na mleczku kokosowym :) Mam nadzieję, że wam się spodoba ;)
Składniki: (1 porcja)
2 mniejsze marchewki
1/4 dużej dyni hokkaido
pół małego selera
200ml mleka kokosowego
cebula
woda (do zakrycia warzyw)
pestki dyni
łyżka jogurtu naturalnego
olej rzepakowy
2 liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sól morska, świeży pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, świeża natka pietruszki
1/4 dużej dyni hokkaido
pół małego selera
200ml mleka kokosowego
cebula
woda (do zakrycia warzyw)
pestki dyni
łyżka jogurtu naturalnego
olej rzepakowy
2 liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sól morska, świeży pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, świeża natka pietruszki
Dynię obrać i wydrążyć z pestek. Warzywka pokroić w kostkę. Do garnka wlać łyżkę oleju rzepakowego. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać wodą tak, aby zakryła warzywa i dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić, aż do miękkości warzyw po czym zdjąć zupę z ognia, dodać posiekaną pietruszkę i zmiksować blenderem. Następnie dodać mleko kokosowe i gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić sosem sojowym i resztą przypraw do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni i łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego! ♥
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 540 kcal
B: 12,3 g T: 37,7 g W: 45,6 g
Andzia :)

Mmmniam! Świetny przepis. ♡ Dziękuję ^^
OdpowiedzUsuń